Fokuser på behov og ønsker

Løsningen på ensomhed er egentlig simpel: Det handler om at danne nogle nære sociale relationer, så behovet for social kontakt dækkes. Hvad enten dette sker ved at genetablere kontakten til en tidligere ven eller et fællesskab, som man før var en del af, eller om det sker ved at søge ud i nye fællesskaber.

Men det kan være udfordrende at opsøge den forandring, det kræver. Forandringen bliver lettere, hvis omgivelserne løbende giver et kærligt skub og støtter op. Her er det dog vigtigt at have øje for den enkelte persons behov og motivation, da gode hensigter og velmenende råd også kan få en modsat virkning. Derfor skal man altid huske at spørge ind til vedkommendes konkrete behov og ønsker.

 

At ændre vaner er svært

Det er naturligt at opleve uro i forbindelse med en forandring. Det kan være svært at tippe vægten, og når man skal ændre en vane, er der for mange, både noget som trækker for at skabe forandring, men også ofte en række bekymringer som holder én tilbage. I figuren nedenfor kan man se nogle eksempler på både, hvad der normalt kan hjælpe én ud af ensomheden, og hvad der også kan holde én tilbage i forhold til at komme ud af det.

For at tippe vægten, er det vigtigt, at sætte ord på det, der taler for og imod en forandring. Af omsorg vil mange af os, både i vores privatliv og professionelt, være hurtige til enten at have fokus på ”alle de gode grunde” til en forandring. Men denne tilgang kan have en modsat virkning. For at hjælpe vores ven, pårørende eller borger ud af ensomhed kræver det, at vi har fokus på deres egen indre motivation, om end den er for eller i mod, og på den måde motivere personen med at tippe vægten. Motivationen opstår, når vedkommende både kan se, at forandringen er vigtig, og at de tror på, at det kan lykkes.

 

 Vil du vide mere?

Marselisborg har gennem det sidste år foretaget en målrettet kompetenceudvikling i halvdelen af landets kommuner, hvor fokus især har været, hvordan medarbejderne aktivt kan bruge den motiverende samtale til at styrke den indre motivation og tippe vægten til plussiden. Til at få redskaberne ind under huden har vi blandt andet arbejdet med bl.a. videoer, rollespil og vendespil.

Hvis du ønsker at høre mere om mulighederne for at styrke dine medarbejderes kompetencer til den motiverende samtale, er du meget velkommen til at kontakte:

Dorit Wahl-Brink

Tlf. 2173 3735

e-mail: dwb@marselisborg.org

 

 

 

 

Sogeresultater

Læs mere

Helbredet er ingen hindring

Uanset om man er ung eller gammel, kan det være svært at møde nye mennesker. Men det er bestemt ikke umuligt, og det er som regel indsatsen værd.

Læs mere

Tal om det der er svært

The right opening line and the good questions that create an opportunity to talk about loneliness are absolutely crucial. Although loneliness has come...

Læs mere

Forebyggelse af ensomhed blandt ældre

Læs indsatsguiden og få mere viden om forebyggelse af ensomhed blandt ældre og inspiration til handling hertil.

Hent guide

Dialogspørgsmål

Dialogspørgsmålene kan bruges som inspiration til en snak om, hvordan man som forening kan imødekomme ensomhed.

Hent redskab