Få viden om meningsfulde handlinger

Der findes ikke én mirakelkur mod ensomhed, men for de fleste har det betydning at have nogen at tale med om de svære ting. Her kan du læse om fire handlinger, hvorpå du som ven, familie, frivillig og medarbejder kan være med til at hjælpe andre ud af ensomheden.

Ønsker du at vide mere om, hvad det vil sige at være ensom, eller hvem der oplever ensomhed, kan du finde spændende læsning i Marselisborgs publikationer og rapporter, som er baseret på omfattende undersøgelser blandt ældre i Danmark.

Få inspiration til hvordan du kan hjælpe, ved at klikke på overskrifterne i venstre side eller nedenfor. Læs mere om ensomhed under "Fakta om ensomhed" her.

 

Kend signalerne

Der kan være flere tegn på, at det er svært at indgå i fællesskaber. For at kunne forebygge ensomhed, er første skridt at få øje på ensomheden. Her er det helt centralt at kende til tegnene på ensomhed, så du vil kunne genkende signalerne, hvis du møder dem ved familie, naboer, kollegaer og borgere gennem arbejdet.

 

Tal om det der er svært

Det kan være svært at starte en snak om ensomhed, da ensomhed stadig er et tabubelagt emne. Men der findes forskellige metoder til at tage hul på samtalen, hvis du opdager eller har mistanke om, at en i din omgangskreds er i risiko for ensomhed.

 

Spørg til behov og ønsker

For at skabe forandring i forhold til ensomhed, er det vigtigt at tage udgangspunkt i personens egne behov og ønsker for forandring. Ensomhed og vaner brydes kun, hvis man selv kan se mening med forandringen og har lysten og motivationen til det.

 

Skab grobund for relationerne

Relationer er ikke noget der bare opstår, der skal skabes anledninger til det. Som ven, familie, fagprofession eller kommune kan du gøre meget for at skabe grobund for sociale relationer for personer, der enten er ensomme eller er i risiko for det.

Fakta om ensomhed blandt ældre

Ensomhed opstår når ens behov for social kontakt ikke er dækket, og er en individuel følelse. Det betyder, at det er forskelligt, hvor meget social...

Læs mere

Opmærksomhedsredskab

Brug opmærksomhedsredskabet til at blive opmærksom på de signaler som kan indikere, at en person er i risiko for ensomhed.

Hent redskab

Forebyggelse af ensomhed blandt ældre

Læs indsatsguiden og få mere viden om forebyggelse af ensomhed blandt ældre og inspiration til handling hertil.

Hent guide